Hvorfor du skal have et HR-system

Hvorfor skal du have et HR-system?

18
mar

Lena Nørbæk , 18. marts 2021

Nyt HR-system

Få struktur på din HR.

Der er mange gode argumenter for, hvorfor man skal have et HR-system, men uanset argumentationen, så bør den enkelte virksomhedsejer eller HR-medarbejder finde frem til, hvor det giver mening i netop deres organisation, før de kaster sig ud i en implementering. 

Der kan være mange årsager til at gå i gang med at implementere et HR-system:

  • Manglende styr på GDPR.
  • Udfordringer med at få afholdt kontinuerlige udviklingssamtaler.
  • En tung eller tidskrævende rekrutteringsproces.
  • En kompleks onboarding og offboarding af en medarbejder.
  • Højt sygefravær og en høj omsætningshastighed hos medarbejderne.

Og hvorfor er det så afgørende at finde frem til det "rigtige" årsag i din virksomhed?

Det er afgørende i flere henseender. 1. fordi du, når du ved hvor skoen trykker, også kan du gøre noget ved det, 2. fordi du ved at være bevist om de udfordringer der er i organisationen, også kan beregne hvilken værdi en investering i et HR-system har givet og 3. fordi du via en overvejet proces kan identificere eventuelle ”burning platforms” som skal løses først.

I et tidligere indlæg er teamet HR årshjulet blevet taget op. Et værktøj, hvor du ved at gennemgå alle HR-aktiviteter, rutiner og processer i virksomheden kan danne dig et overblik, som giver dig en struktureret indsigt i hvad er det du bruger tid og midler på – og derved også om det er de rigtige aktiviteter du prioriterer. Samler du alle dine aktiviteter i et HR-system, kan du enkelt og hurtigt sikre, at de rigtige aktiviteter bliver gennemført i din virksomhed.

I mange HR- og lønafdelinger er der en række arbejdsopgaver, som kan digitaliseret og forenkles. Ved at automatisere funktioner og påmindelser i et HR-system, fjerner du disse gentagne, tidskrævende opgaver og på samme tid forenkles HR-medarbejderens hverdag. Derved undgår HR-afdelingen at spilde tid på administrative opgaver, som de kunne have brugt til strategisk arbejde.

Når du samler alle medarbejderoplysninger på ét sted i ét system, så bliver store mængder af information systematiseret og gjort tilgængelig for dig. Dagens HR-systemer har gode rapporteringsværktøjer, som kan skabe et grundlag, hvorpå det bliver muligt at træffe bevidste og gode beslutninger baseret på den rette indsigt.

Med øget indsigt bliver det også lettere at planlægge nye HR-initiativer, og med klar rapportering taler du ledelsens sprog. Visualisering af tendenser og udviklingsmønstre hjælper dig både med at illustrere, hvilke tiltag der har haft effekt, og få accept af nye HR-aktiviteter, når budgettet skal fordeles.

Det argument, som måske er sværest at måle en ROI på, er ønsket om at skabe en virksomhed med tilfredse, kompetente medarbejdere og en stærk, fælles virksomhedskultur. Jeg mener at dette er den vigtigste ressource for en virksomhed - og afgørende for fremtidig vækst. Og jeg mener at dette burde stå øverst på alles agenda.

Summen af alle initiativerne og tiltagene som sættes i værk, er med til at skabe den ønskede kultur i virksomheden. Og derfor kan implementering af et HR-system ikke stå alene og vil ikke kunne skabe det ønskede resultat uden at hele din virksomhed er med – det gælder både ledere og medarbejdere.

Lena Nørbæk

Lena Nørbæk


HRM-konsulent

Lena Nørbæk er HR Konsulent hos Amesto Solutions. Lena har arbejdet med ledelse, HR og kommunikation siden 2010 og har udover sin praktiske erfaring med ledelse også læst en HD i organisation og ledelse.

Lena kan træffes på telefon +45 26799902