Er der mening med galskaben?

HRM

Er der mening med galskaben?

Hvorfor er det vigtigt at finde mening i arbejdet? Én af årsagerne er, at en mangel på mening kan være direkte årsag til udvikling af stress. Det er der ikke mange, der er bevidste om, men det skal vi lave om på, så denne stressfaktor kan elimineres.

HRM

Er der mening med galskaben?

Hvorfor er det vigtigt at finde mening i arbejdet? Én af årsagerne er, at en mangel på mening kan være direkte årsag til udvikling af stress. Det er der ikke mange, der er bevidste om, men det skal vi lave om på, så denne stressfaktor kan elimineres.

8
apr

Lena Nørbæk , 8. april 2020

Hvorfor er det vigtigt at finde mening i arbejdet?

Du kan læse mange artikler på internettet om vigtigheden i at skabe mening i arbejdet. At vi ikke blot vil arbejde – vi vil have, at det skal betyde noget og give mening. Og, ikke mindst, at manglende mening i arbejdet er en stressfaktor. Derfor er det vigtigt, at du skal finde mening i dit arbejde.

Hvad betyder det egentlig, at noget skal give mening for os?

Når vi har et klart mål samt et formål med tilværelsen, så kan vi se meningen med at være til. Det giver os drive og engagement. Når dette sker i organisationer, kalder vi det for formålsdrevet ledelse.

Her siger teorien, at når vi på arbejdet føler, at vi gør en forskel – og kan se at vores opgaver bidrager til virksomhedens mission og vision – så kan vi se meningen med det. Teorien afdækker et essentielt behov for, at virksomheden rent faktisk har en mission, som er til at forstå, kan kommunikeres videre og som matcher medarbejdernes individuelle værdier.

Det er min opfattelse, at det sjældent forholder sig sådan i det virkelige arbejdsliv. At virksomhedens mission og vision giver anledning til mening i arbejdet. Men hvordan omdanner man så teori til prakis.

Opgaven, at skabe mening for medarbejderne, ligger – set fra et HR-perspektiv  – hos lederen, og dette kan være en svær opgave, når visionen og strategien ikke er tydelig og let at kommunikere.

Hvad gør man så, som leder? 

Min erfaring siger mig, at vi skal sænke top-barren. Sammen med dine medarbejdere skal du skabe mening i din afdeling med et formål for afdelingen, for teamet eller måske direkte for den enkelte medarbejder.

Formulér jeres eget formål i en enkel og tydelig sætning. Find den rigtige formulering af jeres eget formål, og sørg for, at det er tydeligt for alle.

Invitér dernæst alle medarbejderne til at bidrage med ideer til, hvordan I sammen kan opfylde jeres formål.

Vær nysgerrig på, og åben overfor, alle idéer. Betragt hver eneste idé som et tegn på medarbejderens motivation for jeres fælles sag, jeres fælles formål.

Er det kun lederens ansvar?

Nej, det er et fælles ansvar.

Andre kan ikke skabe mening i arbejdet for dig. Hvis du blot får udstukket et mål, bliver det endnu et luftigt og teoretisk formål, der ikke harmonerer med den virkelige verden. Når alle derimod er med til at skabe klare mål og fælles formål, skabes startskuddet til en målrettet og dedikeret indsats allerede dér.

For meningsdannelse sker individuelt og er forskellig for hvert enkelt individ.

Det er derfor også min påstand, at arbejdet med at skabe mening i din afdeling skal ske i fællesskab. Vi bliver motiveret af medbestemmelse og indflydelse, hvilket er et af de værktøjer vi, som ledere, kan tage i brug.

Hvad er meningen med dit arbejde?

Ansatte er virksomhedens vigtigste ressourcer, og derfor skal denne ressource passes og plejes præcis som alle andre elementer af din virksomhed. Hos Amesto Solutions bruger vi blandt andet HRM systemer til dette formål.

Når du skal finde ud af, hvad meningen er med dit arbejde – samt alle andre ansatte i din virksomhed – kan det være nødvendigt at bruge værktøjer til formålet.

Lena Nørbæk

Lena Nørbæk


Lena Nørbæk er Sales Executive hos Amesto Solutions med speciale i forandringsledelse og processerne omkring implementering af nye systemer. Lena har arbejdet med ledelse, HR og kommunikation siden 2010 og har desuden læst en HD i organisation og ledelse.

Lena kan træffes på telefon +45 26799902