De vigtigste HR-tendenser i 2019 har én ting til fælles: kunstig intelligens (AI)

De vigtigste HR-tendenser i 2019 har én ting til fælles: kunstig intelligens (AI)

"Der er meget lovende udsigter for AI-tjenester inden for HR. I modsætning til andre discipliner, der kan blive overflødige som følge af AI, er HR et område, der kun bliver mere vigtigt. Når tingene ændrer sig hurtigt, bliver det endnu vigtigere at arbejde med medarbejdere og sikre kontinuerlig kompetenceudvikling."

De vigtigste HR-tendenser i 2019 har én ting til fælles: kunstig intelligens (AI)

"Der er meget lovende udsigter for AI-tjenester inden for HR. I modsætning til andre discipliner, der kan blive overflødige som følge af AI, er HR et område, der kun bliver mere vigtigt. Når tingene ændrer sig hurtigt, bliver det endnu vigtigere at arbejde med medarbejdere og sikre kontinuerlig kompetenceudvikling."

31
jan

Lena Nørbæk , 31. januar 2019

HRM

De vigtigste HR-tendenser i 2019 har én ting til fælles: kunstig intelligens (AI)

HR er synonymt med mennesker. Derfor er det måske lidt ironisk, at fællesnævneren for mange af de vigtigste HR-tendenser i 2019 er kunstig intelligens. Men HR vil ikke handle mindre om medarbejdere i året der kommer. Tværtimod. Med HRM-systemer, der leverer stadigt smartere, mere effektive og problemfri processer, kan HR-afdelingen løfte blikket og arbejde mere korrekt - og endnu vigtigere med menneskelig udvikling.

For at lære mere om hvordan kunstig intelligens vil karakterisere HR-emnet i 2019, har vi talt med AI-ekspert og CEO for Amesto Nextbridge, Lars Rinnan.

"Der er meget lovende udsigter for AI tjenester inden for HR. I modsætning til andre discipliner, der kan blive overflødige som følge af AI, er HR et område, der kun bliver mere vigtigt. Når tingene ændrer sig hurtigt, bliver det endnu vigtigere at arbejde med medarbejdere og sikre kontinuerlig kompetenceudvikling. "

 

ROBOTISERING AF REPETITIVE OPGAVER GIVER MERE TID TIL MENNESKER

Selv om digitale systemer allerede har strømlinet HR-hverdagen betydeligt, er der stadig en vej at gå, før processerne bliver sømløse. Flere gentagne opgaver skal stadig udføres manuelt, såsom indtastning af oplysninger, sporing og besvarelse af spørgsmål fra personalet. "Vi ser stadig kun en brøkdel af, hvad vi kan udrette med robotisering i HR-feltet," fortæller Rinnan.

Ikke alle opgaver er dog velegnede til automatisering. "For at automatisering kan være rentabel i dag, må det omhandle store og repetitive opgaver og processer, såsom onboarding-processer, opfølgning og kompetenceudvikling – samt løn og personaleadministration," siger Rinnan. "Og jo mere smidige disse processer er, jo mere tid kommer HR til at arbejde på de virkelig spændende opgaver, der kan give større jobtilfredshed og engagement hos medarbejderne."

 

CHATBOTS BESVARER MEDARBEJDERNES SPØRGSMÅL

Brugen af chatbots er eksploderet i det sidste år. Selv om de løsninger, vi har set hidtil langt fra har været fejlfri, vil udviklingen gå hurtigt. Chatbot-teknologien er afhængig af en eksponentiel vækst, der betyder, at jo flere data de kommer til at arbejde med, jo bedre bliver de i fremtiden. Dette mener Rinnan, at vi vil se resultaterne af i 2019, som også kan komme HR til gode. "Det er ikke utænkeligt, at chatbots vil være i stand til at besvare 70-80 procent af alle de spørgsmål, HR-afdelingen modtager fra de ansatte i dag. Dette vil så frigive enorme mængder tid, "siger han.

 

APPS SIKRER KONTINUERLIG OPFØLGNING OG UDVIKLING

HR-systemerne giver os stadig bedre løsninger til kontinuerlig overvågning og temperaturmåling i virksomheden. En app på telefonen kan give lederne konstant indsigt i medarbejdernes stress- og motivationsniveauer og gør det nemmere at løse problemer her og nu – i stedet for at have alt akkumuleret på den årlige medarbejdersamtale. Derudover kan HR-systemerne spore udviklingen af individuelle medarbejdere med skræddersyet læring. Således får du både fulgt op, taget pulsen på medarbejderne og gjort dem mere bevidste om deres egen situation.

 

ØGET INDSIGT GENNEM HR-SYSTEMET KAN STYRKE FØLELSEN AF EJERSKAB

Der har længe været talt om betydningen af øget transparens, og adgang til tilstrækkelige oplysninger i HR-systemet kan bidrage til stærkere bånd mellem medarbejderen og virksomheden. Med adgang til en separat profil med løbende information om dine egne mål, afdelingens mål, og hvordan disse mål passer ind i hele forretningsstrategien, kan følelsen af ejerskab styrkes ved at se sin egen rolle i det store billede. Det er klart, at værdierne og åbenheden ved, hvordan virksomheden arbejder med dette, også bidrager til at bevidstgøre medarbejderne – og ikke mindst kan det også hjælpe med at sætte virksomheden på kortet for fremtidige medarbejdere.

 

REKRUTTERING ER AUTOMATISERET

Automatisering af rekrutteringsprocessen er allerede godt i gang, men ifølge Rinnan vil AI være i stand til at hjælpe med at strømline processen i langt højere grad. "Noget af det mest tidskrævende er - research - at finde relevante kandidater. Der er systemer, der gennemsøger internettet baseret på jobbeskrivelser og leverer relevante kandidater på en brøkdel af den tid, det ville tage HR-afdelingen at finde dem. Desuden kan nogle systemer kontakte kandidaterne direkte, og i sidste ende kan chatbots være i stand til at booke møder med kandidaterne. Igen frigøres der tid hos HR-afdelingen. "

Ud over at reducere udvælgelsen af ansøgere fra flere arbejdsdage til et par sekunder, vil Rinnan fremhæve en anden vigtig fordel ved AI-rekruttering. "Vi kan undgå et af de største problemer med rekruttering, nemlig rekruttering baseret på fordomme. AI har hverken bevidste eller ubevidste fordomme om race, køn, overvægt eller udviklingsmæssige handicap, hvilket giver en mere fair rekrutteringsproces og mindsker risikoen for at gå glip af gode ansættelser. ”

 

SPÆNDENDE UDSIGTER I HR

Tilsammen vil alle disse muligheder gøre HR-arbejde endnu mere effektivt og spændende fremover. Flere virksomheder vil investere i HR-systemer, da mulighederne bliver større, og den digitale forsinkelse reduceres. Udviklingen vil fremtvinge et behov for at ændre de processer, der stadig er tunge og tidskrævende. Nu ser vi for eksempel også nye muligheder med effektiv integration til lønsystemer, og vi mener, at det kun er begyndelsen på udviklingen.

   

Vil du vide, hvordan de nye muligheder i dit HR-system kan gøre din virksomhed bedre?

 

Book et uforpligtende møde med Amestos HRM-konsulent på
solutions@amesto.dk eller +45 49 22 46 46

Lena Nørbæk

Lena Nørbæk


Lena Nørbæk er Sales Executive hos Amesto Solutions med speciale i forandringsledelse og processerne omkring implementering af nye systemer. Lena har arbejdet med ledelse, HR og kommunikation siden 2010 og har desuden læst en HD i organisation og ledelse.

Lena kan træffes på telefon +45 26799902

GRATIS GUIDE

Sådan vælger du et nyt HR-system.

 

Udfyld formularen og få din gratis guide med konkrete steps til valg af nyt HR-system.