Ligestilling i praksis

Ligestilling i praksis

15
maj

Arild Spandow , 15. maj 2018

Ligestilling i praksis

Arild Spandow er medejer af Spabogruppen, en norsk, familieejet virksomhed med hovedsæde uden for Oslo. Han er grundlægger af og administrerende direktør for Amesto Group (2002), som er en helejet koncern i familievirksomheden. Amesto Group tilbyder outsourcing af regnskab, løn og HR, oversættelsestjenester, software (ERP-, CRM- og HRM-løsninger) og bemanding via datterselskabet Top Temp. Koncernen opererer i over 60 lande, har en årlig omsætning på over en milliard NOK og beskæftiger over 1200 medarbejdere.

Ifølge tal fra Ledernes ligestillingsbarometer fra 2015 vil der med den nuværende udviklingstakt først i år 2065 være lige så mange kvindelige som mandlige koncernchefer i Sveriges 1000 største virksomheder.

Ifølge SSB er 5,5 procent af de daglige ledere i norske aktieselskaber kvinder.

I lyset af dette var det positivt at læse, at MENSA nu har kvindelige ledere i både Norge, Sverige, Danmark og Finland. Nyhedsværdien ved dette er imidlertid, at de alle er kvinder – ikke hvad det betyder for MENSA. Ville nyhedsværdien være den samme, hvis halvdelen af lederne var kvinder?

I Amesto Group er over 55 procent af selskabslederne kvinder. I koncernledelsesgruppen er fem ud af otte ledere mænd. Det Amesto-selskab, der klarede sig bedst i 2016, har udelukkende kvindelige selskabsledere. Ud fra dette vil nogle konkludere, at kvinder skaber de bedste resultater.

Som ledere er det vores ansvar altid at lede efter den mest egnede kandidat til stillingen. Det vigtige er, at vi søger efter en egnet kandidat uafhængigt af køn. Det er ligestilling i praksis. Jeg tror derfor, at det er forkert at sætte absolut lighedstegn mellem køn og succes. Det handler i bund og grund om kompetencer samt personlig og kulturel egnethed. En god ledelsesgruppe bør ideelt set have en blanding af egenskaber, som bidrager til at skabe friktion. Friktion udfordrer og skaber forandring. Uden forandring dør selskabet.

Min erfaring er, at en god blanding af mænd og kvinder i en ledelsesgruppe bidrager til denne dynamik. Derfor vil det være naturligt, at man forsøger at skabe balance, hvis ledelsesgruppen er domineret af kvinder eller mænd. I praksis betyder det, at hvis man har to lige kvalificerede ledere, bør denne søgen efter balance påvirke, hvorvidt man vælger en mand eller en kvinde.

For nylig ansatte vi en kvinde som ny topchef i Amesto Solutions i Sverige – en stærk og yderst kompetent leder. Resultatet er, at to ud af tre ledere i Amesto Sverige nu er kvinder. At to ud af tre ledere i Amesto Danmark er mænd, handler også om, at de var de bedste kandidater. Jeg mener, at den enkelte leder skal forpligte sig til at skabe lige muligheder for alle i sit eget selskab. Hvis det lykkes, vil vi kunne ændre samfundet. Amesto har i dag ca. 1200 ansatte. Mit vigtigste bidrag til ligestillingen er at sørge for, at alle ansatte har lige muligheder.

Så tillykke med dagen til Amesto-kvinderne! I er her, fordi I var de bedste kandidater til stillingerne!

 

Arild Spandow – CEO Amesto