<img height="1" width="1" src="" data consent-src="https://www.facebook.com/tr?id=1624799804485330&amp;ev=PageView &amp;noscript=1" data-category-consent="cookie_cat_marketing">

Søge hjemmeside:

19. feb.

Hvad er egentlig forskellen på et budget og et forecast?

Begreberne forecast og budget bruges ofte om hinanden. For mange har begreberne stort set samme betydning. Hvis vi læser forskningsartikler, ser vi dog, at der er en del forskelle mellem budgettering og forecasting. Disse forskelle vil vi forsøge at belyse her.

budget

Et budget er en detaljeret plan, hvor ledelsen forudsiger virksomhedens præstationsniveau i fremtiden. Udarbejdelsen af budgettet involverer ofte flere i organisationen og udføres typisk årligt før det kommende regnskabsår. Når budgettet udarbejdes på denne måde, er året, det budgetteres for, ikke startet endnu, og derfor har man ingen faktiske data at forholde sig til. Hvis man har historiske data, kan de være nyttige at anvende som grundlag for at forudsige kommende år også.

I budgetprocessen er det uanset vigtigt at kortlægge kritiske succesfaktorer for virksomheden i dag, samt nøgletal som f.eks. EBITDA, finansieringsgraden, arbejdskapitalen osv., da kendskab til sådanne faktorer ofte er kritisk for en rentabel drift. I løbet af året kan ledelsen følge den faktiske udvikling og træffe korrigerende foranstaltninger, hvis det er nødvendigt.

Det er også værd at nævne, at de fleste nøgletal baseres på balance- og likviditetstal. For at sikre nøgletalsparametrene er det derfor lige så vigtigt at udarbejde et balance- og likviditetsbudget som resultatbudgettet.

FORECAST

På den anden side udarbejdes forecasts ofte flere gange i løbet af året. Når de økonomiansvarlige i virksomheden ser, at virkeligheden afviger fra det oprindelige budget, kan der foretages korrektioner. Mange benytter også faktiske regnskabstal indtil nu på året, kombineret med forecasts for resten af året. Forecasts indebærer således regelmæssige korrektioner, efterhånden som året skrider frem.

Et forecast indebærer normalt ikke en evaluering af afvigelsen mellem budgettet og de faktiske tal, men faktiske tal bruges som vigtig input til, hvordan budgettet bør korrigeres fremadrettet. Der kan også anvendes historiske data for at udarbejde endnu bedre forecasts. Historiske data kan være nyttige til at identificere trends og dermed bedre regulere forventningerne til fremtiden.

OPSUMMERING

For at opsummere vores korte beskrivelse af budgetter og forecasts: Budgettet udgør typisk grundlaget for virksomhedens forudsigelse af fremtiden. Til udarbejdelse af budgettet kræves normalt en omfattende planlægningsproces, hvor historiske data anvendes, kritiske succesfaktorer afsløres, og nøgletal udarbejdes for at sikre rentabel drift. Forecasts er typisk korrektioner af det oprindelige budget, efterhånden som man får adgang til faktiske tal. Processen med at udvikle forecasts er typisk kortere, da man har budgettet som udgangspunkt, og de udføres ofte med jævne mellemrum i løbet af året.

Fordi forecasts udarbejdes hyppigere end budgetter og tager hensyn til virkelige data, er den seneste forecast sandsynligvis en mere pålidelig kilde, når du skal træffe beslutninger og foretage ændringer. Budgetter kan indeholde mål, der er svære at opnå, hvis fremtiden bliver meget anderledes end forventet. Hvis ændringstakten i din branche også er høj, kan budgettet, der blev udarbejdet i starten af året, hurtigt blive forældet.

Book en gratis demo af OneStop Reporting eller kontakt vores specialister for mere information

Anne Lene Johansen